مدیتوریست: بهطور کلی در جوامع گوناگون بویژه در کشورهای جهان سوم، موانع زیادی در زمینه کارآفرینی وجود دارد اما برخی از این موانع منحصر به زنان است.و زنانی که به مقام کارآفرینی میرسند با مشکلاتی مواجه میشوند که مردان کمتر با آنها مواجه هستند و تا آنجایی که خانوادهها نمی توانند بپذیرند که یک زن میتواند در کنار یک کارآفرین موفق بودن و یک مادر خوب و نمونه هم باشد.
به گزارش مدیتوریست به نقل از دانانیوز، موانع کارآفرینی زنان مجموعه عوامل بازدارندهای هستند که بهطور مشخص به خاطر جنسیت یک طبقه از جامعه مانع از فعالیتهای کارآفرینانه میشوند. زنان کارآفرین به عنوان گروهی که در یکی از سطوح بالای اقتصادی و اجتماعی جامعه فعالیت دارند که با دشواریهای بسیاری روبهرو هستند.
این موضوع بهانه ای شد تا به سراغ خانم دکتر عطیه شکری، یکی از بانوان خلاق پرتلاش و خستگی ناپذیر کشورمان در شهرستان ساری مرکز استان مازندران برویم و گفتگوی تلفنی کوتاهی در خصوص مسیرهای سخت و طاقت فرسای برخی مشکلات گسترده زنانی که به مقام کارآفرینی میرسند ، داشته باشیم.
خانم دکتر عطیه شکری بانویی کرمانی و در حال حاضر علاوه براینکه ” موسس و مدیرعامل اندیشکده فنی و حرفه ایی نخبگان راشا ” در ساری هستند، بصورت فعال و موثر در تشکلهای اجتماعی و انجمن های مرتبط با حوزه زنان و نیز کارآفرینان کشور همکاری مستمر دارند.
این بانوی خلاق و کارآفرین در ابتدا این گفتگوی تلفنی با اشاره به این تصور سنتی و غلط که زنان چون از نظر فیزیکی از مردان ضعیف تر هستند سبب میشود که توانایی رهبری هم نداشته باشند، اظهار داشت: بهطور کلی در جوامع گوناگون بویژه در کشورهای جهان سوم، موانع زیادی در زمینه کارآفرینی وجود دارد اما برخی از این موانع منحصر به زنان است. زنانی که به مقام کارآفرینی میرسند با مشکلاتی مواجه میشوند که مردان کمتر با آنها مواجه هستند و تا آنجایی که خانوادهها نمی توانند بپذیرند که یک زن میتواند در کنار یک کارآفرین موفق بودن و یک مادر خوب و نمونه هم باشد.
موسس و مدیرعامل اندیشکده نخبگان راشا با ذکر این مطلب که زنان علاوه بر نداشتن ارتباطات گسترده همچون مردان، از نفوذ و اعتبار اجتماعی پایینی برخوردارند که این عوامل نیز از موانع جدی زنان برای ورود به عرصه کارآفرینی به شمار میرود گفت: زنان در مسیر کارآفرین شدن ابتدا باید به خود و تواناییهای خود بیندیشند. پنداشت مثبت از خود و اعتمادبهنفس داشتن، تأثیر مستقیمی بر کارآفرین شدنشان دارد، زیرا نداشتن خودباوری و کمبود اعتمادبهنفس در زنان به همراه نداشتن انگیزه کافی و مناسب برای مؤثر بودن در بخش اقتصادی همراه با مردان و رقابت با دیگران، میتواند مانع ورود زنان به کارآفرینی باشد.
دکتر عطیه شکری با تاکید بر ترس زنان از موفق نشدن بعنوان یکی از موانع مهم ورود زنان به کارآفرینی گفت: زنان اغلب به دلایل متعددی از جمله بیکاری، کمبود دستمزدها و نارضایتی از شغل قبلی به سمت کارآفرین شدن حرکت میکنند، اما نبود یا کمبود مدل و الگو، نداشتن تجربه کافی، مهارت و دانش متناسب، مسئولیت دوگانه بین خانه و جامعه، و تأخیر بین دانشآموختگی و شروع به کار نیز از عوامل محیطی و اجتماعی برای کارآفرین نشدن زنان است. ترس از موفق نشدن نیز یکی دیگر از موانع ورود زنان به کارآفرینی است، زیرا آنان کسبوکار را فقط وظیفه خود نمیدانند و به دنبال موفق شدن و گسترش کسبوکار نیز هستند.
مدیرعامل اندیشکده نخبگان راشا در بخش دیگری از گفتگو با اشاره به ظرفیتهای گسترده کارآفرینی و مهارتهای کاربردی زنان روستایی در مناطق شمال کشور و بویژه استانهای مازندران، گلستان و گیلان گفت: روابط اجتماعی زنان روستایی اغلب در دایره محدودی از دوستان نزدیک و خویشاوندان است و نداشتن ارتباط با سایر افراد که به عنوان پیوندهای ضعیف مطرح میشوند زنان را از نفوذ و اعتبار اجتماعی پایینی برخور کرده که این هم از موانع جدی زنان برای ورود به عرصه کارآفرینی به شمار میرود که این مجموع عوامل در گروه زنان روستایی صاحب ایده و کارآفرین به مراتب سختیها و موانع گسترده تری دارد.
دکتر عطیه شکری در پایان این گفتگوی تلفنی به طور اجمال تلاشهای مجموعه تحت مدیریت خود را معرفی کرده وگفت: من که به دلایل خانوادگی و تحصیل فرزندانم به ساری آمدیم و با توجه به روحیه مهربان و مهمان نوازی مردم شریف ساری ساکن شهرستان ساری شده ام و با اقدام به تاسیس و راه اندازی” اندیشکده فنی و حرفه ایی نخبگان راشا” کردم که علاوه استعداد یابی و کارآفرینی مشاوره تحصیلی بر توسعه گروههای تخصصی گردشگری وآموزشهای کاربردی و مهارتی همراه با اشتغال در ساری و مناطق استان مازندران متمرکز است و در این زمینه مزرعه اکو توریسم اندیشکده راشا را که جهت بهره برداری کلیه خانواده ها ، سازمان ها و شرکت ها ، آژانس های گردشگری و مراکز آموزشی و کلیه متقاضیان تاسیس کرده ایم. اکنون بر خود لازم می دانم تا در این مسیر سخت و پرموانع از اعضای خانواده عزیزم که لحظه لحظه همراهم هستند و دوستان و همکاران بزرگوار که افتخار همکاری با آنها را دارم تشکر فراوان می کنم ونیز مراتب قدردانی و سپاس را از مساعدتها و حمایتهای بی دریغ و مستمر ادارات کل و سازمانها و مقامات محلی استان بطور ویژه از حمایتهای راه گشا و موثر استانداری نیک اندیش و معاونین محترم ایشان، مدیرکل محترم فنی و حرفه ای استان و معاونین، شهرداری محترم ساری و مجموعه های تحت مدیریت و همچنین مراکز آموزشی و مهارتی فنی و حرفه ای استان که نقش سازنده و امیدبخشی در ایجاد هم افزایی به منظور ایجاد و گسترش فضاهای کارآفرینی، نوآوری و بخصوص در حوزه اشتغال و کارآفرینی زنان دارند.